Termékek a kosárban
![]() | 1x Bejárati tető LANITPLAST ARCO 160/90 barna | 116 460.00 Ft |
![]() | 1x Bejárati tető LANITPLAST LAZUR 150/97 fehér | 227 020.00 Ft |
Termékek ára összesen: | 343 480 Ft |
Ha igazi, ropogós savanyú káposztát szeretne, itt az ideje, hogy belevesse magát a nagy káposztaprojektbe! Akár saját kertben termesztett, akár piacon válogatott káposztával dolgozunk, egy jó káposztagyalura biztosan szükség lesz – különben darabolhatjuk a káposztát egy hétig is. Indulhat a gyalulás!
Forrás: Pixabay
Elsőként neki kell esni a hordónak: alaposan súroljuk át forró vízzel és ecettel, mert senki nem vágyik egy kiadós meglepetésre a káposztában! Ha ezzel megvagyunk, jöhet a káposzta gyalulása vagy apróra szeletelése – a türelem nagy kincs, de a gyalu aranyat ér!
A káposztalevelekből párat tegyünk félre, mert erre még szükségünk lesz a későbbiekben!
Tegyük a káposztát egy jó nagy edénybe, adjuk hozzá a sót, és ha szeretjük, köménymagot is dobhatunk bele, ahogy nagyi szokta. Tipp: 10 kg káposztához kb. 150 g sót használjunk. Itt nem spórolunk a sóval, minél jobban megsózzuk, annál ropogósabb lesz!
A káposztát jól keverjük össze, és hagyjuk állni legalább egy órát, hogy jól beszívja a sót.
Forrás: Pixabay
Először béleljük ki a hordó alját a félretett egész káposztalevelekkel. Aztán kezdődhet a nagy művelet: fogjunk meg egy adag káposztát, nyomkodjuk ki belőle a levét, majd helyezzük a hordóba, és alaposan nyomkodjuk le, hogy ne legyenek benne légbuborékok.
A kinyomott levet gyűjtsük össze egy tálba, mert még jól jöhet később. A rétegek közé néha dobhatunk egy-egy szelet almát is, ha különleges ízre vágyunk.
Ha az összes káposztát beraktuk a hordóba, a tetejére helyezzük az egész káposztaleveleket, hogy szépen lezárjuk a sort. Erre jön a nehezék, majd a korábban összegyűjtött levet is ráöntjük.
Ha mindez megvan, jöhet a fedél, és egy kis víz a tetejére, hogy a káposzta jól elzárva maradjon.
Forrás: Pixabay
A hordót tegyük olyan helyre, ahol nagyjából 18 °C van – egy hűvös pince tökéletes választás, hacsak nem szeretnénk, hogy a lakás átvegye a savanyú káposzta jellegzetes aromáját. Fontos, hogy a káposztát mindig ellepje a lé! Hogy biztosra menjünk, hűtőben tárolt káposztalevet is használhatunk erre a célra, vagy ha ez elfogy, pótolhatjuk sós vízzel.
A káposzta kb. 5-6 hét után lesz fogyasztásra kész – és mire ez a sok savanyú káposzta elfogy, már biztosan nagymesterek leszünk a káposztakészítésben.
Jó étvágyat kívánunk!
A csibekeltetés lehet csodálatos élmény – vagy egy igazi rémálom. De mi van, ha a sikerhez csupán néhány apró hibát kell kiküszöbölnie? Nézzük... Olvass tovább
Tudta, hogy a csipkebogyó C-vitamin-tartalma hússzorosa a narancsénak? Ez az apró piros gyümölcs valóságos egészségkapszula, tele... Olvass tovább